[ Stowarzyszenie Architektów Polskich - Oddział Białystok ]
LIST OTWARTY PREZESA SARP ODDZIAŁ W BIAŁYMSTOKU
')"/>
')"/>
')"/>
')"/>
')"/>
Młodzi projektanci: arch. Maciej Żukowski dodano: 2013-01-15 09:17:47

 Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej gminnej biblioteki publicznej.

 I nagroda

 Autor: arch. Anna Żukowska, arch. Maciej Żukowski

 

 

Opis autorski:

    1. LOKALIZACJA I CHARAKTER 

Budynek biblioteki zaprojektowano przy skrzyżowaniu ulic 3 Maja i Piłsudskiego w centrum miasta Supraśl przy budynku dawnej plebanii, jako uzupełnienie pierzei ulicy 3 Maja. Obiekt składa się z dwóch części: istniejącej – dawnej plebanii przeznaczonej do adaptacji oraz budynku nowo projektowanego połączonych wspólną strefą wejściową. Nowo projektowana bryła nawiązuje formą do tradycyjnej architektury regionu, a jednocześnie stanowi wyrazisty akcent nie dominując przy tym nad otoczeniem. 

    2. ROZWIĄZANIE FUNKCJI A KONSTRUKCJA 

Podstawowym elementem formującym bryłę budynku jest mocna łamana linia dachu oparta na modularnych prefabrykatach stalowych. Konstrukcja pozwala na uzyskanie dowolnej otwartej i wielofunkcyjnej przestrzeni wewnątrz oraz zarysowuje kształt elewacji. Multiplikacja modułu konstrukcyjnego i zestawienie w różnych konfiguracjach daje możliwość dopasowania wielkości obiektu do określonej lokalizacji. Eteryczne, przeszklone fasady stanowią zaproszenie do wnętrza poprzez jego prezentację już z poziomu ulicy. Zastosowane w obiekcie ściany szklane zapewniają naturalne oświetlenie w środku, a także kontakt z otoczeniem. Po wejściu do węzłowej części obiektu w pierwszej kolejności napotkamy punkt informacyjny – stanowisko komputerowe z hot-spotem oraz elektronicznym katalogiem księgozbioru bibliotecznego. Tuż obok znajduje się szatnia ze stanowiskiem obsługi, a naprzeciwko nich zespół sanitarny. Kierując się na prawo wejdziemy do obiektu nowo projektowanego, zasadniczej przestrzeni bibliotecznej. Przy wejściu usytuowano pracownię biblioteczną z punktem kawiarnianym. W przestrzeni głównej znajdzie się również miejsce do czytania wyposażone w stolik i kanapy. Surowy wyraz wnętrza podkreślonego białym oświetleniem, zatartym betonem na posadzce i wyeksponowaną stalową konstrukcją ocieplą drewniane elementy wyposażenia, które dzięki szczerości naturalnego materiału stworzą kameralny mikroklimat we wnętrzu. W centralnym miejscu przestrzeni głównej wyeksponowano rzeźbiarską formę schodów prowadzących na antresolę, na której zaprojektowano wydzielone miejsca pracy indywidualnej, zbiorowej, a także stanowiska komputerowe. W dalszej części biblioteki zaprojektowano wielofunkcyjna salę konferencyjną, która może pełnić funkcję kawiarni na ok 40 osób. Obok znajduje się powierzchnia multimedialna ze zbiorem audiowizualnym. Z sali konferencyjnej zapewniono dostęp na zewnętrzne patio, które jest częściowo przekryte ażurem stworzonym z powtórzonych na zewnątrz budynku ram stalowej konstrukcji. W części istniejącej zaprojektowano przestrzeń wystawienniczą i laboratoryjno - warsztatową oraz strefę dla dzieci wraz księgozbiorem. Na piętrze przewidziano pomieszczenia administracyjno - magazynowe oraz socjalne. Główną komunikację pionową stanowi klatka schodowa (ewakuacyjna) wraz z podnośnikiem dla niepełnosprawnych. 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 


Arch. Maciej Żukowski – ukończył studia na kierunku Architektura i Urbanistyka na Politechnice Białostockiej w 2009r. Praca dyplomowa (2011r.): „Stadion w Szczecinie jako przestrzeń publiczna” pod kierownictwem dr inż. arch. Roberta Misiuka. Czteroletnie doświadczenie projektowe zdobywał w pracowniach w Białymstoku i Lublinie. Od 2011 r. prowadzi własną pracownię projektową ZUKOWSKI - MACIEJ ŻUKOWSKI - www.maciejzukowski.eu

Nagrody i wyróżnienia zdobyte w ogólnopolskich konkursach architektonicznych:

  2008 - wyróżnienie równorzędne III stopnia w X konkursie „Koło-projekt łazienki 2008”

  2010 - II nagroda równorzędna w konkursie „Kler-wizja wypoczynku 2010”

  2012 - I nagroda w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej gminnej biblioteki publicznej (we współpracy z Anną Żukowską)